Hét nieuwe mechanisatieblad voor de Belgische loonwerker, melkveehouder, akkerbouwer en machinedealer.

Laatste magazines


Bekijk hier het hele magazine archief.

Actueel nieuws


Bekijk hier het hele archief.

Agenda


Klik hier voor alle aankomende evenementen.Tractorpower op FacebookBekijk artikel


Maart 2018 » Voorwoord » Durven mislukken om ergens te geraken

Durven mislukken om ergens te geraken

 

Waarheid van het seizoen

' Er is niet zoiets als mislukking. Er zijn alleen resultaten.' (Tony Robbins, Amerikaanse coach, spreker en schrijver)

 

Durven mislukken om ergens te geraken

 

Hervé en Karolien Deschamps uit Cambron-Casteau (tussen Aat en Zinnik) hebben er als akkerbouwers voor gekozen om naast hun akkerbouwgewassen grove groenten te telen, om de arbeidspieken af te vlakken en risico’s te spreiden. In een typische akkerbouwstreek is dat een moedige beslissing. Een andere durver is veehouder Taverniers uit de buurt van Aat, die enkele jaren geleden zijn dierenartsenpraktijk inruilde voor een geitenboerderij die hij zelf opstartte. Loonwerker Lieven Vanheule uit Maldegem bouwde het veebedrijf van zijn schoonouders om tot een loonbedrijf en deinst er niet voor terug om zelf machines te ontwikkelen. Landbouwmechanisatiebedrijf Buysse uit Sint-Laureins koos er enkele jaren geleden voor om de kaart van Claas te trekken en zich 100% op de full-line van dit merk te richten. Het legde hem geen windeieren. Loonwerker-techneut Stéphane Dobbelaere uit Frasnes-lez-Buissenal zette zijn eerste stappen in het loonwerk in 1997 en bouwde een eigen bunkerhakselaar die vorig jaar met succes zijn eerste seizoen draaide.

Jean-Paul Spijker, directeur van Trelleborg-Mitas Benelux, licht een tipje van de sluier in de bandenwereld op en legt uit hoe zijn bedrijf de twee merken in onze markt profileert. Verder staan we met enkele technische reportages stil bij de snelle evolutie in onze sector.

De redactie

 

 

Durven ondernemen

In ons tweede voorwoord laten we mensen aan het woord die bij het maken van dit magazine in een interview of door een bepaalde ontwikkeling te doen een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. In deze editie is dat loonwerker Stéphane Dobbelaere uit Frasnes-lez-Buissenal die zijn eigen hakselaar, de Dome EMB840, ontwikkelde. ‘Het idee om een bunkerhakselaar te bouwen, rijpte al geruime tijd in mijn hoofd. Het idee kreeg vorm toen ik Guy Mostert tegenkwam, een ontwerpingenieur die ervaring opgedaan had in de landbouwwereld en het zag zitten om zo’n machine te tekenen.’ ‘Omdat we veelal op kleinere percelen zitten, biedt in mijn ogen een concept waar zijdelings, en dus al rijdend, gelost kan worden geen voordelen. In ons geval lossen we achteraan en blijven de transportwagens op de verharde weg. Ik rijd er dan met de hakselaar naartoe.’ ‘De bouw liep niet altijd van een leien dakje: ‘We hebben de elektronica volledig zelf moeten ontwerpen, zowel om de machine aan te sturen als voor bijvoorbeeld de hakselgroep of de metaaldetector. Dit gedeelte heb ik een beetje onderschat. Er komt enorm veel bij kijken om bijvoorbeeld een metaaldetector op punt te krijgen of een joystick tot in de puntjes te kunnen programmeren.’ ‘Naar de toekomst toe staan we ervoor open om deze machine ook voor anderen te bouwen. Ik ben overtuigd dat een bunkerhakselaar heel wat troeven heeft, zeker in onze Belgische hakselomstandigheden.’ 

 

U leest:Abonnementen