Hét nieuwe mechanisatieblad voor de Belgische loonwerker, melkveehouder, akkerbouwer en machinedealer.

Laatste magazines


Bekijk hier het hele magazine archief.

Actueel nieuws


Bekijk hier het hele archief.

Agenda


Klik hier voor alle aankomende evenementen.Tractorpower op FacebookBekijk artikel


Februari 2020 » Voorwoord » Beginnen waar de laatste mens heeft opgegeven.

Beginnen waar de laatste mens heeft opgegeven.

Waarheid van het seizoen ‘Ik begin waar de laatste mens heeft opgegeven.’ (Thomas Alva Edison, Amerikaans uitvinder en oprichter van General Electric, 1847-1931)


Beginnen waar de laatste mens heeft opgegeven Akkerbouwer Alexandre Lekane kiest ervoor om zijn gemengde bedrijf te diversifiëren en de bietenteelt vaarwel te zeggen. Veehoudster Valentine Courtain vertelt waarom en hoe zij het gemengde bedrijf van haar ouders wil verderzetten. Waar de laatste mens heeft opgegeven, gaan vier John Deere techniekers door met hun eigen dealerbedrijf. Zij legden kennis en kunde samen om een agentschap op de kaart te zetten. Stefan Top, directeur van AVR, fabrikant van aardappeltechniek uit Roeselare, schetst ons de aardappelmarkt en waar het de volgende jaren naartoe zal gaan. Eenzelfde vraag stelden we aan Hubertus Mühlhäuser, de nieuwe chef van CNH Industrial, het bedrijf achter New Holland, Case IH, Steyr en Iveco. Bart Sprangers uit Hoogstraten kocht onlangs zijn 70ste Case IH trekker en legt uit hoe hij zijn bedrijf op de kaart blijft zetten in deze wereld in verandering. Waar de laatste mens heeft opgegeven begint de Duitser Harald Späth met de ontwikkeling van zijn Metitron, een zelfrijdende pelletpers voor landbouwproducten op basis van een Claas-hakselaar. Düvelsberg perfectioneerde samen met Fritzmeier de Isaria-sensor tot een sensor die een inzaaimachine kan aansturen en zo plaatsspecifiek het gewas kan meten en hierop de zaaddosering kan afstemmen. En Leen Mertens uit Londerzeel besloot twee jaar geleden om in te stappen in het ouderlijke veebedrijf van haar vader en grootvader.
De redactie

Hubertus Mühlhäuser: ‘De trekker van de toekomst zal een synthese uit de vermelde aandrijftechnologieën worden. Ik zie ook een toenemende automatisering van onze werktuigen richting autonoom rijden. Wereldwijd zijn er niet voldoende geschoolde werkkrachten in de landbouw meer en zal autonoom rijden een uitweg zijn.’ Hubertus Mühlhäuser: ‘De tractoren zullen compleet geconnecteerd zijn voor de optimalisatie van de gebruiks- en onderhoudscycli. Het geheel zal via zogenaamde ‘control rooms’ van de fabrikant mee opgevolgd worden, om de machines optimaal te laten renderen.’ Hubertus Mühlhäuser: ‘Het toetreden tot platformen als Agrirouter en DataConnect bevestigt dat CNH Industrial een open benadering van digitale technologie nastreeft. De landbouwer en loonwerker moeten kunnen kiezen welke de beste oplossing voor hen is. DataConnect maakt het landbouwers mogelijk om met een gemengd trekker- en machinepark van verschillende merken te werken.’ Stefan Top: ‘Als ik zie welk vermogen we nu uit een kleine hydromotor halen, dan zouden we een ongelooflijk grote elektromotor nodig hebben om datzelfde te kunnen bereiken. Tenzij je naar hoogspanning gaat. Ook het idee dat de machines door elektrificatie lichter worden, klopt niet.'

U leest:Abonnementen