Hét nieuwe mechanisatieblad voor de Belgische loonwerker, melkveehouder, akkerbouwer en machinedealer.

Actueel nieuws


Bekijk hier het hele archief.

Agenda


Klik hier voor alle aankomende evenementen.Tractorpower op FacebookActueel Nieuws

Eenvoudige automatisering met iQblue connect van LEMKEN

Intelligentie die we kunnen uitbreiden

 

 

Tot nu toe is het idee om gegevens van beschikbare mechanische werktuigen te gebruiken en op te nemen in farm managementsystemen voor de meeste landbouwers slechts een wens. Bovendien is de op de markt daarvoor beschikbare techniek vaak te duur of te ingewikkeld. Daarom stelt LEMKEN nu met iQblue connect een veelzijdige uitbreidingsmodule voor die de beschikbare techniek omzet in intelligente actoren in het landbouwkundige proces. In combinatie met het Tractor Implement Management (TIM) automatiseert de module veel functies van puur mechanische werktuigen en neemt deze tegelijkertijd op in de digitale documentatie.

TIM betekent dat de tractor arbeidsfuncties uitvoert die door het aanbouwwerktuig worden geactiveerd. Daarvoor heeft de gebruiker alleen een iQblue connect-module nodig die kan worden gebruikt met verschillende werktuigen. Deze wordt via de ISOBUS-interface verbonden met de tractor en beschikt bovendien over GPS en een mobiele gegevensverbinding voor communicatie, bijvoorbeeld met het Farm Management Systeem. Het datatransport vindt plaats via de “Agrirouter”, het platform voor meerdere fabrikanten voor de gegevensuitwisseling tussen machines, landbouwers, loonwerkers en softwaretoepassingen. Afhankelijk van het gebruiksdoel bevindt zich een vast geïnstalleerde sensorenset in het aanbouwwerktuig dat de betreffende informatie registreert en doorgeeft via de iQblue connect-module. Een extra uitrusting op het werktuig is niet meer nodig, omdat de tractor wordt gebruikt voor het aansturen van functies.

In een eerste beschikbare toepassing wordt de ploeg uitgerust met een sensor die de actuele werkbreedte vaststelt. iQblue connect berekent de gewenste werkbreedte afhankelijk van de GPS-positie en geeft deze informatie aan de tractor door voor het verstellen van de werkbreedtecilinder. De aanpassing van de werkbreedte vindt dan plaats via de hydraulica van de tractor. Bij halfgedragen cultivatoren kan de werkdiepte door een sensor worden geregistreerd. iQblue connect ontvangt de gewenste werkdiepte voor het specifieke deeloppervlak via kaartmateriaal dat de Agrirouter ter beschikking stelt, voert een vergelijking uit en geeft dan het bevel aan de tractor die de werkdiepte aanpast. Verdere toepassingen voor verschillende aanbouwwerktuigen zitten in de planning. 

De landbouwer heeft slechts één iQblue connect module nodig. De mobiele eenheid kan snel en zonder gereedschap worden overgeplaatst van het ene werktuig op het andere. Het systeem stelt zich daarbij automatisch in op het aangesloten aanbouwwerktuig. Daarmee biedt LEMKEN een eenvoudig en gunstig geprijsd elektronisch hulpmiddel aan waarmee ook tot nu toe volledig mechanische werktuigen verder kunnen worden geautomatiseerd. Klanten krijgen de mogelijkheid met dit systeem te “groeien” omdat nieuwe functies altijd later kunnen worde geïnstalleerd.

 

 

 


Gepost op: 21-09-2019

Huidig magazine:
AbonnementenBuienradar