Kuhn lanceert de Aura, een autonome zelfrijdende en zelfladende voermengwagen Dit project brengt een breed scala aan werelden samen: van mechanica en hydrauliek tot elektronica, robotica, beveiliging en navigatie. Ook in de landen om ons heen en in het thuisland van Kuhn, Frankrijk, verandert de veehouderij snel. De toekomstverwachtingen van de huidige generatie veehouders vraagt […]
Kuhn lanceert de Aura, een autonome zelfrijdende en zelfladende voermengwagen
Dit project brengt een breed scala aan werelden samen: van mechanica en hydrauliek tot elektronica, robotica, beveiliging en navigatie.
Ook in de landen om ons heen en in het thuisland van Kuhn, Frankrijk, verandert de veehouderij snel. De toekomstverwachtingen van de huidige generatie veehouders vraagt om innovatieve oplossingen. Het dagelijkse leven van een veehouder balanceert tussen het maken van afwegingen om met minder mankracht en arbeidsuren het werk te kunnen doen, de juiste beslissingen te nemen en aan de hand van objectieve indicatoren het werk te vergemakkelijken en te reorganiseren. De Aura is een autonome zelfrijdende en zelfladende voermengwagen die nieuwe perspectieven opent voor veehouders. De wagen is een allesomvattende oplossing voor het laden van alle componenten van de verschillende voerrantsoenen, het wegen, mengen, verdelen en aanschuiven van het voer.
Technische kenmerken :
De Kuhn Aura heeft een multifunctionele frees voor het laden van gras- of maiskuil, stro enz. De frees is ontwikkeld om het energieverbruik te verminderen en transporteert dit naar de opvoerband. Om de efficiëntie te verhogen, beweegt de frees over de volledige breedte van de machine om ervoor te zorgen dat al het kuilvoer wordt geladen zonder de Kuhn Aura veel te verplaatsen. De automatisch besturing van de Kuhn Aura zorgt ervoor dat de bewegingen van de machine overeenkomen met de bewegingen van een zelfrijdende voermengwagen. Zo zorgt de Aura ervoor dat er geen los voer tegen de voet van de kuil achterblijft en dat deze de kuil schoon en netjes achterlaat. De overige rantsoencomponenten, zoals krachtvoer en mineralen, worden geladen via vijzels die op de voersilo’s zijn gemonteerd. De vijzels zijn uitgerust met een ontvanger die communiceert met de zender van de Kuhn Aura. Zodra de mengkuip onder de vijzel is gepositioneerd, start de machine het vulprogramma om de componenten te laden.
De taken die door de veehouder worden verzonden, worden opgeslagen in de rantsoensoftware. De precieze hoeveelheden van elk rantsoencomponent, de verdeelpunten waar het voer ligt en het aantal dagelijkse verdelingen worden allemaal geregistreerd. De machine volgt deze informatie strikt op en voert nauwkeurig de door de veehouder opgegeven rantsoenen uit. Het ingebouwde weegsysteem van de Aura is nauwkeurig tot op de laatste kilo!
De Kuhn Aura heeft een mengkuip van 3 m3 en is uitgerust met twee verticale vijzels. Kuhn heeft gekozen voor een mengkuip met twee vijzels omdat deze een lagere vermogensbehoefte vraagt dan een enkele mengvijzel met een grotere diameter. Bovendien zorgen mengvijzels met een kleinere diameter voor een zeer nauwkeurig gemengd rantsoen. Voor de lange levensduur van de hele unit zijn het onderste deel van de mengkuip en de mengvijzels gemaakt van K-NOX (langere levensduur (tot 6x!).
Net als de overige geautomatiseerde voersystemen op de markt, voert de Kuhn Aura voerbeurten op bepaalde tijdstippen uit die vooraf door de veehouder zijn geprogrammeerd. Het verstrekken van een vers, gemengd voerrantsoen op meerdere momenten per dag stimuleert de ruwvoeropname en daarmee de gezondheid van de dieren. Het maakt ze actiever om naar het voerhek te komen en het zorgt voor meer rust in de stal. Het verdelen van het voer gebeurt door een dwarstransportband die links of rechts van de machine het voer lost. Het manoeuvreren in verschillende gebouwen is dus beperkt, wat het manoeuvreren bij het verplaatsen van Aura vermindert. Doordat de distributie aan de achterzijde is geplaatst, lost deze altijd zover mogelijk achter in de stal als deze niet beschikt over een doorlopende voergang.
Het geheel is uitgerust met roterende borstels die het (rest)voer richting het voerhek schuiven. Deze borstels werken gelijktijdig met de distributie of schuiven alleen het restvoer terug. Het voer wordt naar rechts en / of links teruggeduwd, waardoor de veehouder zich aan elk type voergang kan aanpassen zonder de machine onnodig te verplaatsen. Met de borstels worden alle rantsoencomponenten teruggeduwd zonder krachtvoer of mineralen op de grond achter te laten.
De machine is uitgerust met twee stuursystemen: RTK gps-simkaartvrije technologie in combinatie met bewegingssensoren voor gebruik buiten op het erf en LIDAR-technologie voor manoeuvreren binnenin de stal en voeropslagruimtes. De systemen zorgen voor een tot op de centimeter nauwkeurige positionering. Als het GPS-signaal wegvalt, stellen bewegingssensoren de Aura in staat om nauwkeurig zijn positie en de vereiste route te identificeren. Kuhn Aura kan ook prima uit de voeten op hellingen tot 20%, wat betekent dat er op boerderijen geen speciale vloer of aanpassingen nodig zijn om automatisch en efficiënt te voeren.
Als het gaat om automatisch voeren, krijgt ‘vrijheid’ een geheel nieuwe betekenis met deze machine:
– Het werk van de boer wordt tot een minimum beperkt;
– De impact op de infrastructuur van de gebouwen is uitzonderlijk laag (geen voorbereiding of tussentijdse opslag van voer).
– De Aura is ontworpen als de meest eenvoudige “plug and play” -oplossing. Met andere woorden, het kan worden geïntegreerd zonder de stallen en gebouwen op de bedrijven te wijzigen;
– De programmeerinterfaces van de machine zijn intuïtief en ergonomisch en gebaseerd op rantsoensoftware die gemakkelijk te begrijpen is voor veehouders die minder technisch onderlegd zijn. Deze interfaces zijn toegankelijk via het MyKuhn-portaal van de veehouder;
– De investeringsprijs, vergeleken met die van een traditionele zelfrijdende voermengwagen, maakt het tot een betaalbare oplossing voor veehouders met minimaal 80 melkkoeien.
De pilot-fasen en de laatste testen zullen eind 2020 in Frankrijk plaatsvinden. Halverwege 2021 zullen de eerste Aura’s in uitsluitend Frankrijk bij veehouders worden ingezet. Frankrijk is één van de landen waar het gebruik van robots in de landbouw (melken en voeren) tot de hoogste van Europa behoort. Het doel is om deze autonome voedermengwagen geleidelijk te introduceren in landen waar boeren ervaring hebben opgedaan op het gebied van robotica.