Vermogen van de trekker overbrengen via een draad

12 december 2019
Peter Menten
fabrikanten

De elektrische AutoPowr-versnellingsbak die John Deere nu als optie levert op de nieuwe 8R-tractoren is de allereerste transmissie waar hydrauliek als medium voor de powersplit wordt vervangen door elektriciteit. Tegelijk was dit de gelegenheid om de trekker te koppelen met de E-Drive van Joskin. Dat laatste is een elektrische rij-aandrijving op een aanhangwagen waar Joskin […]

De elektrische AutoPowr-versnellingsbak die John Deere nu als optie levert op de nieuwe 8R-tractoren is de allereerste transmissie waar hydrauliek als medium voor de powersplit wordt vervangen door elektriciteit. Tegelijk was dit de gelegenheid om de trekker te koppelen met de E-Drive van Joskin. Dat laatste is een elektrische rij-aandrijving op een aanhangwagen waar Joskin al meerdere jaren mee bezig is. Toen zorgde een generator in de fronthef van een John Deere trekker nog voor de benodigde elektriciteit. Bij de nieuwe 8R met elektrische AutoPowr wordt de stroom opgewekt in de trekker zelf. In de praktijk is alles nu aanwezig om de assen aan te drijven zodra de trekker een bepaalde slip gaat vertonen. Hoe meer de trekker slipt, hoe meer elektrisch vermogen er naar de assen van de aanhanger gaat.

De eAutoPowr-versnellingsbak die John Deere nu als optie levert op de nieuwe 8R-tractoren is zoals gezegd de allereerste traploze transmissie waar het gebruik van hydrauliek wordt vervangen door elektriciteit. De complete hydraulische set van hydromotor en pomp is vervangen door twee elektromotoren. De elektrische energie wordt opgewekt door een generator die direct achter de motor hangt. Deze generator levert niet alleen de energie voor de motoren in de versnellingsbak, maar ook nog eens 100 kW voor de aandrijving van werktuigen. Om dit in de praktijk om te zetten heeft Joskin een drieasser gebouwd waarvan de twee achterste MAN-assen mechanisch zijn aangedreven. Een as die wordt aangedreven zorgt voor een hogere trekkracht, een betere benutting van het vermogen en minder slip. Op zijhellingen geeft een aangedreven combinatie een betere spoorvolging. ZF presenteerde deze oplossing al eerder. John Deere en Joskin zijn nu de eersten die dit concept omgezet hebben in de praktijk.

Praktisch

De elektrische energie wordt geleverd door een generator in de trekker. Het systeem hiervoor voldoet aan de AEF-normen (Agricultural Industry Electronics Foundation) en is daarom veilig te gebruiken. In het stopcontact aan de trekker zit er een stekker met stroomkabel die naar een elektromotor op de transmissiekast vooraan op de drieasser loopt. Vanaf deze transmissiekast gaat er een cardanas naar de tweede as, die van daaruit ook de derde as aandrijft. De eerste as is bedoeld als liftas en kan opgeheven worden om nog meer gewicht – en dus tractie – op de achterste assen over te brengen. De assen hebben sperdifferentiëlen, bijpassende remmen en een bandendrukwisselsysteem. Via controlepunten en de uitwisseling van gegevens tussen de trekker en de machine via ISOBUS (rijsnelheid, asbelasting, draaihoek enzovoort) zal het systeem automatisch het vermogen regelen dat naar de elektrische motor van de Joskinmachine wordt overgedragen. De aangedreven assen verminderen slip, bandenslijtage en brandstofverbruik, zowel op de weg als in het veld.

Een voordeel is ook dat als de vracht – bijvoorbeeld drijfmest in een tank of vaste mest op een stalmestverspreider – meer op de achterassen van de aanhanger en minder op de trekker komt te liggen, de assen van de aanhanger vanzelf meer elektrisch vermogen zullen krijgen voor de tractie en de combinatie blijft rijden. Vroeger zou er minder gewicht op de achterwielen van de trekker gelegen hebben en zouden deze slippen.