AutoSpray succesvol getest op vlak van driftreductie door het Duitse JKI

8 maart 2021

Het Julius Kühn-Institut, het federaal onderzoekscentrum voor cultuurgewassen in Duitsland heeft met succes de driftreductie getest bij gebruik van de AUTOSPRAY-technologie, een optie beschikbaar op de spuittoestellen van KUHN. Het instituut gaf een erkenning voor zowel 75% als 90% driftreductie. Erkenning 75% driftreducering: Het AutoSpray-systeem is erkend als 75% driftreducerend bij gebruik in combinatie met: […]

Het Julius Kühn-Institut, het federaal onderzoekscentrum voor cultuurgewassen in Duitsland heeft met succes de driftreductie getest bij gebruik van de AUTOSPRAY-technologie, een optie beschikbaar op de spuittoestellen van KUHN. Het instituut gaf een erkenning voor zowel 75% als 90% driftreductie.

Erkenning 75% driftreducering:

Het AutoSpray-systeem is erkend als 75% driftreducerend bij gebruik in combinatie met:

–  een AIC 110-05 (Venturi) spuitdop met inschakelduur van 30 tot 100 %.

–  een TWINJET AITJ60-11006 spuitdop met inschakelduur van 30 tot 100%.

Erkenning 90% driftreducering:

Het AutoSpray-systeem is erkend als 90% driftreducerend bij gebruik in combinatie met :

–  een AIC 110-05 (Venturi) spuitdop bij een inschakelduur van 100 %

–  een AITTJ60 -11006 bij inschakelduur van 30 tot 100 %

Het AUTOSPRAY-systeem op de KUHN-spuittoestellen komt zo tegemoet aan de nood aan driftreducerende maatregelen waarmee professionele eindgebruikers geconfronteerd worden.

AutoSpray-technologie

Op het vlak van spuittechniek zijn snelheid, druk en debiet heel fel gelinkt aan de gebruikte doppen. De gebruiker is dan ook verplicht om zijn werkbereik te beperken. Het AUTOSPRAY-systeem maakt komaf met al deze beperkingen en vergemakkelijkt de uit te voeren handelingen: de bestuurder kiest de druppelgrootte en de gewenste dosis. Vervolgens kan hij zeer nauwkeurig werken op een groot bereik tegen hoge snelheid. Het komt erop aan om de spuitdruk los te koppelen van het debiet van de dop. De spuitstroom wordt opgesplitst in 20 micropulsaties per seconde (20 hertz), en het systeem stuurt de openingstijd van de micropulsaties aan. Om grote drukschommelingen te voorkomen zijn de doppen dus ‘op tijd’ gezet. Dit betekent dat het moment dat ze open en dicht gaan, om en om gebeurt. Vooral voor de chauffeur maakt dit het werken een stuk eenvoudiger. Hij hoeft alleen nog maar de dosering, rijsnelheid en de druppelgrootte in te stellen op de boordcomputer. Op basis van deze gegevens bepaalt de computer bij de ingestelde druk hoe vaak de doppen per seconde moeten worden geopend.