Schoffeltechniek van Steketee bewijst zich in DeltaRow-maïsgewassen Wie optimaal van de voordelen van de precisiezaaimachine Azurit van LEMKEN en het deltazaaiprincipe (DeltaRow) wil profiteren, moet tegenwoordig ook in staat zijn tot een effectieve onkruidbestrijding over de hele breedte. Voor de effectieve bewerking van de DeltaRow-rijen kan er gebruik worden gemaakt van de moderne schoffeltechniek van […]
Schoffeltechniek van Steketee bewijst zich in DeltaRow-maïsgewassen
Wie optimaal van de voordelen van de precisiezaaimachine Azurit van LEMKEN en het deltazaaiprincipe (DeltaRow) wil profiteren, moet tegenwoordig ook in staat zijn tot een effectieve onkruidbestrijding over de hele breedte. Voor de effectieve bewerking van de DeltaRow-rijen kan er gebruik worden gemaakt van de moderne schoffeltechniek van de fabrikant Steketee. Machines van de Nederlandse specialist in schoffeltechniek die deel uitmaakt van de LEMKEN-groep werden in het kader van een masterthesis aan de Duitse Hogeschool Zuidwestfalen onder leiding van Prof. Dr. Bodo Mistele en Prof. Dr. Verena Haberlah-Korr getest. Voor de mechanische onkruidbestrijding bij maïs werd een Steketee EC-Weeder met vingerwieders en eggen als schoffelwerktuig gebruikt. Aan het einde werden daarnaast aanaarders gebruikt.
Bij alle testversies waren er aantoonbare positieve effecten. Voor het aanpakken van onkruid in de eerste groeistadia bleek echter de eg een zeer geschikt schoffelwerktuig vanwege het uittrekken en verwijderen van het onkruid. Bij een nauwkeurige instelling van de schoffel van Steketee werd een hoge effectiviteit in het stadium van stengel- en zaadlobvorming bereikt. De maïsplanten waren al in het derde bladstadium goed bestand tegen de mechanische onkruidbestrijding en het verlies aan het landbouwgewas bleef dienovereenkomstig gering. De vingerwieder had in vergelijking met de eg het voordeel dat ook een stuk van het gedeelte tussen de deelrijen kon worden bewerkt.
Bij grotere onkruidplanten in het vijfde of zesde bladstadium bleek het aanaarden van de maïsplanten met behulp van aanaarders een zeer effectieve maatregel. Afhankelijk van de werksnelheid, kouterbreedte en bodemgesteldheid kon een effectiviteit tot boven de 85% worden bereikt.
Conclusie: als de EC-Weeder van Steketee met de juiste werktuigen wordt uitgerust is dit ook in de dubbele rij DeltaRow een uiterst effectieve schoffeltechniek voor de mechanische onkruidbestrijding bij maïs. Het intelligente camerasysteem zorgt voor een betrouwbare besturing in alle groeistadia, omdat deze al naargelang de groeihoogte bij jonge planten in de modus voor dubbele rijen kan worden ingesteld of in de modus voor enkelvoudige rijen voor het laatste keer rijden bij grote planten. Bij conventioneel werkende bedrijven is er bovendien de mogelijkheid om het schoffelen tussen de rijen te combineren met rijenspuiten in de rij.