De Kverneland Group Soest GmbH uit Soest kreeg dit jaar de hoofdprijs “Product” van de Efficiency Award NRW voor de samen met de TH Keulen ontwikkelde innovatieve precisie-luchtzaaimachine PUDAMA, die hulpbronnen spaart en overbemesting van de bodem voorkomt. De prijs werd uitgereikt door de minister van Milieu van NRW, Ursula Heinen-Esser, in het Duitse Sport […]
De Kverneland Group Soest GmbH uit Soest kreeg dit jaar de hoofdprijs “Product” van de Efficiency Award NRW voor de samen met de TH Keulen ontwikkelde innovatieve precisie-luchtzaaimachine PUDAMA, die hulpbronnen spaart en overbemesting van de bodem voorkomt. De prijs werd uitgereikt door de minister van Milieu van NRW, Ursula Heinen-Esser, in het Duitse Sport & Olympia Museum in Keulen.
Waar gaat het om?
De “Effizienz-Preis NRW” wordt uitgereikt door het Effizienz-Agentur NRW, dat werkt in opdracht van het Noordrijn-Westfaalse ministerie van Milieu. Met de prijs worden innovatieve producten en diensten uit Noordrijn-Westfalen onderscheiden die essentiële efficiëntiefactoren – bijvoorbeeld een grondstofbesparende productontwikkeling, een milieuvriendelijke productie en een geringere belasting van het milieu tijdens de levensduur van het product, alsmede een uitgebreide recycleerbaarheid – met elkaar combineren.
PUDAMA – dezelfde opbrengst met 25% minder meststof
Het bekroonde product PUDAMA werd in de afgelopen jaren door Kverneland Group Soest GmbH in samenwerking met de Technische Universiteit van Keulen ontwikkeld. PUDAMA maakt het mogelijk maïs op het veld precies in te zaaien en de meststof gericht precies onder de betreffende maïskorrel te brengen. Dit maakt het voor het eerst mogelijk om de maïs naar behoefte en dus op een vindingrijke en milieuvriendelijke manier te bemesten.
Nauwkeurige bemesting vermindert het gebruik van kunstmest en beschermt het milieu
Bemesting zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen naar het gewas, maar overbemesting heeft vaak ongewenste gevolgen voor het milieu en het ecosysteem van de grond. Bij het klassieke zaaien worden de korrels met een noodzakelijke tussenruimte van 15 cm in de grond geplaatst, maar de benodigde meststof wordt er in de zogenaamde startbemesting overal “onder gelegd”. De hoeveelheid is dus in principe te hoog en kan niet volledig door de plant worden opgenomen. Deze overbemesting heeft navenante gevolgen voor het natuurlijke evenwicht van het ecosysteem.
Dit probleem wordt tegengegaan door de PUDAMA precisie-luchtzaaimachine, die Kverneland Group Soest GmbH samen met de TH Keulen, Instituut voor Bouw- en Landbouwmachinetechniek, heeft ontwikkeld: “PUDAMA staat hier voor ‘Pinpoint fertilizer application during maize sowing'”, legt Kverneland R & D Manager Volker Schanzenbach uit. “In tegenstelling tot conventionele precisiezaaimachines, die een zogenaamde meststof in de bodem leggen, komen de voedingsstoffen met onze oplossing alleen daar terecht waar de wortel van het gewas ze kan opnemen. Op deze manier wordt verlies en uitspoeling voorkomen en kan ook de productie van mestgrondstoffen worden verminderd.”
Kverneland Group Soest GmbH heeft met een getest prototype een aanvraag ingediend voor de NRW 2021 Efficiency Award. Het plan is om de technologie in 2023 beschikbaar te stellen aan boeren.
Hoge besparingseffecten verwacht
Met behulp van de PUDAMA precisieluchtzaaimachine kan in Duitsland in de toekomst jaarlijks tot 81.000 ton kunstmest worden bespaard, wat zou betekenen dat 16.200 ton minder zuivere stikstof en fosfaat wordt gebruikt. Dit komt overeen met een besparing van 25 procent van de meststoffen die momenteel jaarlijks worden gebruikt bij hetzelfde hoge opbrengstniveau.
Relevantie voor landbouw overtuigt jury Efficiencyprijs
Vooral de grote relevantie van het onderwerp overtuigde de jury van de Efficiencyprijs NRW 2021: “De grondstofbesparende landbouwmethode van de precisieluchtzaaimachine kan de toevoer van stikstof en fosfor in de bodem aanzienlijk verminderen”, legde juryvoorzitter Bernd Draser uit. “Deze innovatie heeft een groot potentieel om de landbouw milieuvriendelijker te maken zonder beperkingen die ten koste gaan van de boeren.”