De restradars van New Holland bieden de bestuurder van de maaidorser een geautomatiseerde restverspreiding met gesloten lus, voor een gelijkmatige restverspreiding en dus de beste bodemomstandigheden voor het volgende gewas. New Holland Agriculture won de zilveren medaille voor innovatie voor haar nieuwe automatiseringssysteem voor restverwerking voor maaidorsers, dat gebruik maakt van 2D-radars en een gepatenteerd […]
De restradars van New Holland bieden de bestuurder van de maaidorser een geautomatiseerde restverspreiding met gesloten lus, voor een gelijkmatige restverspreiding en dus de beste bodemomstandigheden voor het volgende gewas.
New Holland Agriculture won de zilveren medaille voor innovatie voor haar nieuwe automatiseringssysteem voor restverwerking voor maaidorsers, dat gebruik maakt van 2D-radars en een gepatenteerd gesloten-lusalgoritme. De innovatie werd geselecteerd voor de onderscheiding door de onafhankelijke commissie van deskundigen, aangeduid door de Duitse landbouworganisatie DLG.
Lars Skjoldager Sørensen, Head of Harvesting Product Line, zei hierover: “We zijn zeer tevreden dat de commissie deze innovatie heeft erkend; ze brengt verspreidingsautomatisering naar een geheel nieuw niveau, en maakt het maaidorsen voor onze klanten gemakkelijker, efficiënter en rendabeler. Met ons automatiseringssysteem voor restverwerking voor maaidorsers hoeven bestuurders de restverspreiding niet constant in de gaten te houden en af te stemmen op veranderende omstandigheden; ze kunnen zich volledig blijven richten op het oogsten, in de wetenschap dat hun volgende gewas onder de beste omstandigheden zal gedijen.”
New Holland’s nieuwe automatiseringssysteem voor restverwerking bij maaidorsers maakt gebruik van 2D-radars om een nauwkeurig beeld te krijgen van het verspreidingspatroon van de restdeeltjes achter de maaidorser. De radars detecteren de positie en snelheid van rondvliegende restdeeltjes vlak voordat ze op de grond terechtkomenom tot het werkelijke verspreidingspatroon te komen. Dat betekent dat, in tegenstelling tot systemen die een verspreidingspatroon voorspellen, er hier geen input over wind, vocht of deeltjeseigenschappen nodig is om tot een hoge nauwkeurigheid te komen. Het innovatieve automatiseringssysteem omvat ook een gepatenteerd gesloten-lusalgoritme dat constant de instellingen van het OptiSpreadTM-systeem aanpast voor een gelijkmatige restverdeling achter de maaidorser, die de hele dag constant blijft, zonder enige tussenkomst van de bestuurder.
De gelijkmatige restverspreiding die met het nieuwe automatiseringssysteem voor restverwerking voor maaidorsers wordt behaald, biedt de beste bodemomstandigheden voor het volgende gewas. Het resultaat is een gelijkmatig zaaibed waardoor gewas en onkruid gelijkmatig opkomen, en er speciale meststoffen en herbiciden in kleinere hoeveelheden kunnen worden toegepast.
Hierdoor nemen de uniformiteit en opbrengst van het volgende gewas, en daarmee ook de rendabiliteit van de landbouwer toe.
Een gelijkmatig bedekt stoppelveld heeft ook milieuvoordelen, aangezien het risico op erosie hierdoor afneemt. Bovendien vereist het minder grondbewerkingen, waardoor de bodemverdichting, het brandstofverbruik en de CO2-emissies per hectare landbouwgrond ook afnemen.
De interface van het automatiseringssysteem voor restverwerking is gebruiksvriendelijk en intuïtief, doordat radars het verspreidingspatroon door de stofwolk heen zien, ongeacht een eventuele zijwind, het vochtgehalte of de eigenschappen van de deeltjes. De bestuurder kan zich op het oogstproces concentreren, in de wetenschap dat de gewasresten ook onder wisselende omstandigheden volledig en gelijkmatig worden verdeeld.