Niets vervelender dan een lekke band. Sinds enkele jaren zijn er middelen om banden van binnenuit te repareren. Het afgelopen halfjaar hebben we TireJect, een relatief nieuw middel, in de praktijk getest. Alle lekke banden werden ermee gerepareerd, van de band van een verreiker tot een fietsband. Resultaat: zelfs na maanden zijn ze allemaal nog […]
Niets vervelender dan een lekke band. Sinds enkele jaren zijn er middelen om banden van binnenuit te repareren. Het afgelopen halfjaar hebben we TireJect, een relatief nieuw middel, in de praktijk getest. Alle lekke banden werden ermee gerepareerd, van de band van een verreiker tot een fietsband. Resultaat: zelfs na maanden zijn ze allemaal nog hard.
De werking is simpel: ventiel eruit draaien, slang erop, injectiespuit aansluiten en de juiste hoeveelheid vloeistof in de spuit laten lopen. Dan in de band spuiten, ventiel er weer op, oppompen, een paar meter heen en weer rijden en … klaar is Kees. Binnen tien minuten is een complete band gerepareerd. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat was ook onze reactie toen we het verzoek kregen om eens wat te schrijven over TireJect, een nieuw product om banden van binnenuit te repareren en dat sinds enkele jaren in de handel is. Om ons te overtuigen, kregen we een testset en die hebben we de afgelopen acht maanden gebruikt om de werking op een melkveehouderij- annex loonbedrijf te testen.
Het geheim van het product is dat het de banden van binnenuit repareert door een vloeistof in de band te laten lopen. De dunne, blauwe vloeistof bestaat uit een zogenaamde sealant (een soort lijm) en daarin opgelost kevlarvezels. Kevlar is momenteel een van de sterkste materialen, sterker bijvoorbeeld dan staal, en zorgt ervoor dat er een sterke afdichting ontstaat. Je kunt stellen dat er een soort plug van binnenuit in de band wordt gebracht. De vloeistof is in water oplosbaar en daardoor ook gemakkelijk te verwijderen.
Het product is bedoeld voor het repareren van tubeless banden. Daarbij worden niet alleen gaten in de band gevuld, maar doordat het in de band langs de wangen loopt ook in de wangen. Zelfs kleine gaten langs de velg als gevolg van beschadigingen worden volgens leverancier Bram Hamminga hiermee afgedicht. ‘Ik gebruik mijn verreiker alleen op het erf en hou ervan om banden helemaal af te rijden. Daarom heb ik in alle banden 500 milliliter TireJect gedaan. Zo haal ik een paar jaar extra uit de banden, Niets vervelender dan een lekke band. Sinds enkele jaren zijn er middelen om banden van binnenuit te repareren. Het afgelopen halfjaar hebben we TireJect, een relatief nieuw middel, in de praktijk getest. Alle lekke banden werden ermee gerepareerd, van de band van een verreiker tot een fietsband. Resultaat: zelfs na maanden zijn ze allemaal nog hard. Tekst & foto’s: Toon van der Stok Vullen in plaats van plakken: TireJect repareert van binnenuit Techniek 28 omdat kleine gaatjes ook gelijk weer dicht zijn,’ aldus Bram. Zijn mesttank staat op oude 1000/50-25-banden die afkomstig zijn van de voorwielen van een Vervaet. Deze sloten waarschijnlijk door de ouderdom slecht aan op de velg, maar ook dat probleem is met de vloeistof verholpen.
De eerste band die we in juli hebben gevuld, was een bandje van een schudder. Hier is de binnenband gevuld met de vloeistof, opgepompt, een paar keer rondgedraaid en afgesloten met het rode ventieldopje. Aan het eind van het seizoen, na ongeveer 80 hectare schudden, was de band nog steeds hard. De volgende banden die op dezelfde manier werden behandeld, zijn een trekkervoorband, een band van het transportstel van de hark, een voorband van een verreiker en een bandje van de gazonmaaier. Deze laatste was oud en uitgedroogd en hoorde je daardoor leeglopen. Bij deze band werkte het niet direct na het vullen en dus hebben we het wiel er even afgehaald, zodat we het plat konden leggen. Dat was voldoende. Door de band zag je de blauwe vloeistof even naar buiten komen, maar snel daarna stopte het sissen. Ook deze band is na enkele weken nog steeds op dezelfde spanning. Hoe lang het middel blijft werken, hebben we niet kunnen testen, maar daar hoef je volgens leverancier Hamminga niet ongerust over te zijn: ‘Een lek dat is gedicht, blijft dicht. Doe je de vloeistof preventief in de band, dan neemt na anderhalf tot twee jaar de werking af.
Resteert de laatste vraag: wegen de kosten op tegen het alternatief, gewoon een band laten plakken? De kosten van het gebruik van TireJect hangen vooral af van de grootte van de band. De hoeveelheid die nodig is, varieert namelijk van 60 milliliter voor het bandje van de gazonmaaier tot 700 milliliter voor de verreikerband. Zijn de banden nog groter, bijvoorbeeld een trekkerachterband of een 800-band van een bemester, dan loopt het op tot maximaal 2,5 liter per band.
Bij aankoop in grootverpakking zijn de kosten rond 35 euro per liter. Dat betekent dat de kosten voor de geteste banden lopen van 2 euro voor het bandje van de gazonmaaier tot ongeveer 25 euro voor de verreikerband. Bedragen die de rekensom feitelijk heel gemakkelijk maken, want elke gang naar een bandenservice zal duurder zijn dan deze methode. Daarbij is er ook nog de kans op beschadiging van de velg bij het verwijderen van de band.
Een tweede voordeel is de mogelijkheid om heel snel te repareren. Zeker nu veel trekkers een eigen compressor aan boord hebben, is het mogelijk om zelfs in het veld snel een band te herstellen. Verschillende loonbedrijven hebben TireJect daarom al standaard in de werkplaats. Een van hen is Jeroen Janssen van het gelijknamige loonbedrijf uit Tiendeveen in Noord-Holland. Hij ontdekte het middel vorig jaar op een beurs en sinds die tijd zijn er allerlei banden gerepareerd met het middel, zoals voor- en achterbanden van de trekker, wielladerbanden en een band van de walking floor. ‘Allemaal nog hard,’ bevestigt Janssen. Hoewel ze zelf in de werkplaats alle banden kunnen repareren, staat er op alle drie vestigingen nu een jerrycan met het middel. ‘Het is gewoon veel gemakkelijker en sneller. Daarmee wegen de kosten zeker op tegen de tijd die het repareren met een plug kost. Het is afvullen, oppompen en klaar.
Tijdens de test hadden we ook een fiets met een lekke band. Omdat die volgens het instructieboekje ook met 30 milliliter te repareren is, hebben we dat ook geprobeerd. Met succes, want in enkele minuten was de band weer gerepareerd. Ideaal voor recreatiefietsers, die zo overal snel een band kunnen repareren. Speciaal hiervoor komt de producent ook met consumentenverpakkingen.
TireJect is een product dat volgens leverancier TireSealant geschikt is voor alle soorten banden. Ook in het grondverzet zijn er goede resultaten mee geboekt, volgens Hamminga. ‘We kunnen gaten tot negen millimeter repareren, dus dat zijn veel beschadigingen die in de bouw optreden. Voordeel is dat alle mogelijke lekkages worden gedicht, ook die langs de velg. Het voordeel is dat een band altijd op spanning blijft en je veel minder slijtage hebt als gevolg van een te lage bandendruk.’