Kracht in getallen: CLAAS, AgXeed en Amazone creëren ’s werelds eerste multi-vendor consortium voor autonome landbouw

13 september 2023

CLAAS, AgXeed en Amazone intensiveren hun samenwerking in de sectoren sterk geautomatiseerde en autonome landbouwmachines en automatisering van werkprocessen met de oprichting van het eerste multi-vendor consortium voor autonome landbouw. Het “3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY” project heeft als doel de ontwikkeling, standaardisatie en marketing van gedeeltelijk of volledig autonome trekker/werktuighaken te versnellen door […]

CLAAS, AgXeed en Amazone intensiveren hun samenwerking in de sectoren sterk geautomatiseerde en autonome landbouwmachines en automatisering van werkprocessen met de oprichting van het eerste multi-vendor consortium voor autonome landbouw. Het “3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY” project heeft als doel de ontwikkeling, standaardisatie en marketing van gedeeltelijk of volledig autonome trekker/werktuighaken te versnellen door het bundelen van de expertise van de drie fabrikanten, die andere fabrikanten van landbouwmachines uitnodigen om zich bij hen aan te sluiten.

3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY: een partnerschap tussen meerdere fabrikanten en meerdere merken om de efficiëntie te verhogen

Het tekort aan arbeidskrachten in veel delen van de wereld is een van de belangrijkste redenen waarom de industrie en de landbouw sterk geautomatiseerde technologieën en zelfs volledig autonome apparatuur ontwikkelen. Het doel is niet om de bestaande arbeidskrachten te vervangen, maar eerder om ze te bevrijden van bepaalde beperkingen voor veeleisender werk op piekmomenten. De graanoogst van 2023 in Noord- en Centraal-Europa is hier een uitstekend voorbeeld van. De oogst moest worden uitgesteld vanwege de weersomstandigheden, dus de oogst, het ploegen van de stoppels, de voorbereiding van de grond en het zaaien van tussengewassen of volggewassen moesten allemaal tegelijkertijd worden uitgevoerd, waarbij de arbeidskrachten vaak onvoldoende bleken voor al dit werk. Dankzij de komst van nieuwe technologieën zouden deze pieken in activiteit in de toekomst beheersbaar moeten zijn, met perfecte resultaten zelfs met minder ervaren personeel.

Om de automatisering van landbouwprocessen verder te bevorderen, is het essentieel dat fabrikanten van trekkers en draagvoertuigen nog nauwer samenwerken met fabrikanten van werktuigen. Met dit in gedachten hebben CLAAS, AgXeed en Amazone besloten een consortium te vormen onder de naam “3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY”. De drie bedrijven werken al enige tijd samen op het gebied van autonome landbouw, waarbij CLAAS en Amazone een minderheidsbelang hebben in het Nederlandse bedrijf AgXeed. Het doel van het “3A” project is om de expertise van de drie bedrijven nog verder samen te voegen en de ontwikkelde technologieën nog sneller en op grotere schaal in de praktijk te brengen door middel van nieuwe samenwerkingsverbanden.

CLAAS, AgXeed en Amazone vormen het eerste consortium voor autonome landbouw en presenteren sterk geautomatiseerde, zelfs autonome oplossingen voor bodembewerking. Verwacht wordt dat andere partners zich tussen nu en Agritechnica bij hen zullen aansluiten.

De eerste concrete oplossingen

De allereerste technologie die is ontwikkeld als onderdeel van het “3A” consortium en nu klaar is om op de markt te worden gebracht, is een software voor taakplanning en -uitvoering die tot nu toe alleen kon worden gebruikt met autonome landbouwrobots en die nu, in combinatie met de AgXeed Box, ook kan worden gebruikt om tractoren en hun werktuigen te besturen. Afhankelijk van de vereisten en de beschikbare uitrusting kan het werk gedeeltelijk of volledig autonoom worden uitgevoerd. Dit maakt het voor landbouwmanagers en bestuurders eenvoudiger om werkzaamheden te plannen, uit te voeren en te analyseren, wat resulteert in een efficiënter beheer van landbouwprocessen.

“Vandaag de dag werken landbouwrobots over het algemeen in gesloten systemen met beperkte bedieningsmogelijkheden en zonder de mogelijkheid om ze parallel of in combinatie met andere voertuigen en werktuigen te gebruiken”, legt het team van ingenieurs dat de oplossing heeft ontwikkeld uit. “Dit maakt de 3A-aanpak revolutionair. Als onderdeel van het partnerschap hebben we de AgXeed Box ontwikkeld, een technologie die het met behulp van een gestandaardiseerde ISOBUS-interface voor het eerst mogelijk maakt om tractoren en werktuigen autonoom te integreren in het proces van het plannen en uitvoeren van werkterreinen. Dankzij deze interface kunnen werktuigen nu samenwerken met landbouwrobots, AgBots en tractoren om bepaalde processen gedeeltelijk of volledig te automatiseren en te optimaliseren.

De eerste verwezenlijkingen van het “3A” consortium zijn de AutoTill oplossing van Amazone voor zijn cultivators en de CLAAS Autonomy connect oplossing, die het volledige proces van het plannen en uitvoeren van grondbewerkingswerkzaamheden dekken. Deze praktische oplossingen, die al in de praktijk zijn beproefd, maken de weg vrij voor toekomstige multi-vendor toepassingen waarmee een breed scala aan apparatuur kan worden gecombineerd voor alle landbouwprocessen in de buitenlucht.

Meer dan alleen locatieplanning: voorbereiding met echte machineparameters

De huidige werkstations voor tractoren en werktuigen zijn gebaseerd op A-B-lijnen of A-B-contouren voor automatische geleiding van hefinrichtingen op rupsbanden en optimalisering van doorgangen, en soms zelfs met kaarten voor verspreiding of behandeling. De ‘3A’-benadering gaat nog verder en probeert processen al in de voorprogrammeerfase te optimaliseren. Om dit te doen, worden de begin- en eindpunten van de job meegenomen, evenals de kopakkers en de specifieke controle van het gereedschap door deelgebieden. Vooraf plannen met actuele machineparameters, zoals gegevens over de hefinrichting achter en hydraulische functies voor het aanpassen van de werkdiepte en intensiteit van de machine, betekent dat zelfs voordat de eigenlijke klus wordt uitgevoerd, dynamische wijzigingen kunnen worden geprogrammeerd in de instellingen van de trekker/werktuighefinrichting om de gewenste kwaliteit van het werk te bereiken.

Afgezien van de hoeveelheden product die moeten worden verspreid, kunnen met de gesloten systemen die tot nu toe werden gebruikt de werktuigen en het daaropvolgende uitvoeringsproces niet worden geprogrammeerd of bewaakt. Dankzij Autonomy connect kunnen CLAAS-tractoren nu veldwerk uitvoeren met een hoge mate van automatisering, of zelfs volledig autonoom. Afhankelijk van het vereiste automatiseringsniveau kan de bestuurder tegelijkertijd andere taken uitvoeren in de cabine, op het veld of op de boerderij. Voor de werkplanning kan de landbouwer het CLAAS Farm Management Information System (FMIS) gebruiken, een oplossing die al vele jaren zijn waarde heeft bewezen, of het AgXeed-portaal, waar het al mogelijk was om rupsbanden en strooikaarten te programmeren.

Tot nu toe waren de meest recente benaderingen van geautomatiseerde grondbewerking beperkt tot comfortfuncties. Het AutoTill-systeem voor Amazone-cultivators is een oplossing die continu informatie die tijdens de grondbewerking wordt verzameld, vergelijkt met de informatie die door de trekker wordt geleverd, waardoor de bestuurder wordt ontlast van de taak om toezicht te houden op de werkzaamheden.

Gebruikers van de Autonomy connect-oplossingen van CLAAS, AutoTill van Amazone en AgBot van AgXeed genieten dagelijks van een hele reeks belangrijke voordelen:

Of het nu de trekker of het werktuig is, al het werk wordt precies uitgevoerd volgens wat de boer of loonwerker van tevoren heeft geprogrammeerd.
Naast het optimaliseren van het aantal werkgangen, omvat de werkplanning ook de ideale instellingen voor het werktuig en de tractor om het werk uit te voeren. Deze aanpak voorkomt instellingsfouten en de gevolgen daarvan, die kunnen leiden tot werk van slechte kwaliteit of verminderde efficiëntie.
De eerste planning is de basis die ook de werkzaamheden in de volgende jaren zal vergemakkelijken, omdat er slechts rekening hoeft te worden gehouden met enkele seizoensgebonden aanpassingen, afhankelijk van met name de geteelde gewassen en de rotatie daarvan.
Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de bewerking altijd op een optimaal niveau blijft, gebruikt het systeem sensoren om incidenten in de hefinrichting te detecteren en deze vervolgens autonoom te corrigeren. Het detecteert met name elk risico dat de cultivator vastloopt en voorkomt blokkades door automatisch de werkdiepte en de voorwaartse snelheid van de hefinrichting aan te passen.
Hierdoor is de bestuurder niet langer volledig verantwoordelijk voor het beheren van de kwaliteit van het resultaat, wat zijn werk een stuk eenvoudiger maakt, vooral wanneer de werkdag langer wordt.

Dit betekent dat voorgeprogrammeerde, procesgeoptimaliseerde machine-/werktuigcombinaties minder energie verbruiken en dus lagere kosten voor de machinist met zich meebrengen.
Boeren en hooggekwalificeerde bestuurders kunnen zich wijden aan andere taken of aan belangrijkere klussen op de boerderij, terwijl de geprogrammeerde taak zichzelf uitvoert, zonder meerdere bedieningselementen. Dankzij de nieuwe technologie is het ook mogelijk om uitstekende resultaten te behalen met trekkers die worden bestuurd door minder geschoold of minder ervaren personeel.
Er zijn momenteel besprekingen gaande met andere fabrikanten van machines die zich zullen aansluiten bij het multi-vendor consortium en een actieve bijdrage zullen leveren aan de uitbreiding van het toepassingsgebied van de nieuwe technologieën.

Let op!

Dit is een internationaal persbericht. Producten en apparatuur kunnen per land verschillen. Neem voor meer informatie contact op met het CLAAS-verkoopbedrijf of de importeur in uw land.

Over CLAAS

CLAAS (www.claas-gruppe.com) is een Duits familiebedrijf dat in 1913 is opgericht en zijn hoofdkantoor heeft in Harsewinkel, Westfalen. Vandaag de dag is het bedrijf wereldleider op de markt van zelfrijdende hakselaars. CLAAS is ook Europees leider in een ander belangrijk productsegment, maaidorsers. Het bedrijf heeft wereldwijd ook een zeer goede positie met zijn tractoren, balenpersen en hakselaars. Het productassortiment omvat ook de allernieuwste IT-technologie voor de landbouw. CLAAS heeft wereldwijd meer dan 12.000 mensen in dienst en behaalde in het boekjaar 2021 een omzet van €4,9 miljard.

Over AgXeed

AgXeed, opgericht in 2018, is snel uitgegroeid tot een voorloper op het gebied van autonome landbouw op wereldwijde schaal. De innovatieve technologieën van AgXeed helpen te voldoen aan de internationale vereisten van duurzame landbouwproductie door rekening te houden met actuele uitdagingen zoals arbeidstekorten, bodembescherming en optimaal gebruik van hulpbronnen. De AgBots van AgXeed zijn lichtgewicht, gebruiksvriendelijke machines waarmee boeren kunnen werken op velden onder de drempel van onomkeerbare bodemverdichting. Dit voorkomt verdere aantasting van de bodem, bevordert een gezondere plantengroei en resulteert in hogere opbrengsten. Door gebruik te maken van de software en digitale modellen die AgXeed heeft ontwikkeld, kunnen boeren hun processen preventief beheren en optimaliseren door alle fasen van de seizoensgebonden werkcyclus naadloos te integreren. De AgXeed-productreeks omvat momenteel drie AgBots met verschillende architecturen en vermogens van 75 tot 160 pk, die momenteel in meer dan 20 landen op de markt zijn, waaronder Australië, Canada en grote Europese landen. Deze aanwezigheid op de markt wordt ondersteund door een netwerk van hooggekwalificeerde distributeurs. Ga voor meer informatie naar: www.agxeed.com

Over Amazone:

AMAZONEN-WERKE H. Dreyer SE & Co KG, met hoofdkantoor in 49205 Hasbergen-Gaste, produceert landbouw- en landschapsmachines. Het door de eigenaar geleide bedrijf heeft 2000 mensen in dienst op negen verschillende productielocaties. Grondbewerkingsgereedschappen, zaaimachines, kunstmeststrooiers en sproeiers maken deel uit van het assortiment landbouwmachines. Het schoffelmerk SCHMOTZER maakt sinds 2019 deel uit van de AMAZONE Group. Op basis van deze kerncompetenties is AMAZONE vandaag de dag een specialist voor “duurzame landbouw”. Ga voor meer informatie naar: www.amazone.fr