AMAZONE MultiFunctions voor precisiezaaien

8 augustus 2024

Precisielandbouw wordt steeds belangrijker. De focus verschuift steeds meer naar de individuele plant. Dit heeft ook te maken met de precisie van de aflegging van de zaadkorrel en de exacte kunstmestdosering. Grote efficiëntie, hoge werksnelheden en een eenvoudige bediening van de machine blijven daarbij van fundamenteel belang. De Precea precisiezaaimachine van Amazone kan deze uitdagingen […]

Precisielandbouw wordt steeds belangrijker. De focus verschuift steeds meer naar de individuele plant. Dit heeft ook te maken met de precisie van de aflegging van de zaadkorrel en de exacte kunstmestdosering. Grote efficiëntie, hoge werksnelheden en een eenvoudige bediening van de machine blijven daarbij van fundamenteel belang. De Precea precisiezaaimachine van Amazone kan deze uitdagingen al aan. Maar het is niet alleen de technologie die de basis vormt voor een hoge precisie in precisiezaaien. Alleen de interactie met een hierop afgestemde elektrische besturing maakt een perfecte precisie mogelijk.

MultiTeam Precea en AmaTron 4

De MultiFunctions van Amazone bieden de gebruiker een reeks voordelen en extra’s op het gebied van precisielandbouw. Ze zijn het resultaat van de perfecte interactie tussen de precisiezaaimachine Precea en de ISOBUS-bedieningsterminal AmaTron 4. Deze “More than ISOBUS” elektronische oplossingen, ontwikkeld in de eigen gespecialiseerde afdeling van Amazone, zijn de sleutel die de Precea in staat stellen zijn volledige potentieel te realiseren om zo tot een multitalent op het gebied van precisiezaaien uit te groeien.

MultiBin – Flexibele afgifte van meerdere producten

Het uitbrengen van meer dan één product tijdens het zaaien is niet langer een zeldzaamheid. Wanneer meerdere tanks worden toegepast, kan tijdens een rit niet alleen zaadgoed maar tegelijk kunstmest of microgranulaat worden uitgebracht. De Precea-CC in combinatie met de microgranulaatstrooier Micro plus biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om tot 3 verschillende media gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar op verschillende zaaidiepten uit te brengen. Zaad, kunstmest en microgranulaat kunnen daardoor flexibel worden gecombineerd. Dit bespaart extra ritten en verhoogt de bemestingsefficiëntie door een startbemesting en kunstmestafgifte samen met het zaad.

MultiMap – Plaatsspecifiek uitbrengen voor ieder medium

Omdat de bodemomstandigheden, de beschikbaarheid van water en daarmee ook de potentiële opbrengst binnen een perceel sterk kunnen variëren, is het zinvol om zowel de hoeveelheden zaad als kunstmest aan deze omstandigheden aan te passen. Met MultiMap worden de media onafhankelijk van elkaar aangestuurd via applicatiekaarten en daarmee plaatsspecifiek uitgebracht. Dit maakt een milieuvriendelijk en efficiënt gebruik van hulpbronnen mogelijk, waardoor het natuurlijke opbrengstpotentieel kan worden benut. Met de ISOBUS-bedieningsterminal AmaTron 4 kunnen tot 4 applicatiekaarten tegelijk worden gebruikt.

MultiSwitch – Individuele rijenschakeling voor elk uitbrengproduct

Het nauwkeurig in- en uitschakelen van de zaaiaggregaten is erg belangrijk om over- of onderzaaien op kritieke plaatsen zoals op de kopakker te voorkomen. De individuele rijenschakeling voor zaadgoed biedt een nauwkeurige aflegging. Daarmee wordt elke rij afzonderlijk en automatisch aangestuurd. Enerzijds is het daardoor mogelijk om zaad te besparen omdat er minder overlapping is en anderzijds worden lege plaatsen vermeden waar het onkruid zich kan verspreiden.

Daarnaast biedt Amazone de individuele rijenschakeling voor kunstmest aan. Dit biedt vooral voordelen op puntige kopakkers en veldhoeken. Dubbele bemesting wordt vermeden zodat de planten gelijkmatig kunnen groeien en rijpen. Door de zeer nauwkeurige kunstmesttoediening worden de spuithoeveelheden op efficiënte wijze verminderd. Dit bespaart kosten en ontziet het milieu.

MultiBoom – Individuele schakelpunten voor elk uitbrengproduct

Met de Precea kunnen 2 of 3 media tegelijkertijd via verschillende doseerunits op verschillende punten worden gedoseerd. Omdat het kunstmestkouter altijd voor het zaaikouter loopt, worden via MultiBoom de twee doseerunits automatisch op verschillende tijden in- en uitgeschakeld met behulp van de “GPS Switch pro” terminal-licentie. Dit voorkomt overlappingen of lege plaatsen op de kopakker. Als er een microgranulaatstrooier wordt gebruikt, kan deze ook overeenkomstig getimed worden aangestuurd. MultiBoom zorgt voor zeer nauwkeurige schakelpunten binnen het perceel en een gelijkmatige plantengroei op de kopakker.