Een reeks revolutionaire innovaties voor CLAAS JAGUAR hakselaars: V-FLEX rotor, nieuwe PICK UP en CSPS analyse in de zak

18 oktober 2024

CLAAS vertrouwt op een aantal nieuwe technologieën om de lat nog hoger te leggen op het vlak van silagekwaliteit, efficiëntie, betrouwbaarheid en comfort met zijn JAGUAR hakselaars. Deze technologieën zorgen voor extra toegevoegde waarde voor JAGUAR klanten. Deze omvatten nieuwe opties zoals de V-FLEX rotor en CSPS analyse via CLAAS connect, evenals talrijke aanpassingen aan […]

CLAAS vertrouwt op een aantal nieuwe technologieën om de lat nog hoger te leggen op het vlak van silagekwaliteit, efficiëntie, betrouwbaarheid en comfort met zijn JAGUAR hakselaars. Deze technologieën zorgen voor extra toegevoegde waarde voor JAGUAR klanten. Deze omvatten nieuwe opties zoals de V-FLEX rotor en CSPS analyse via CLAAS connect, evenals talrijke aanpassingen aan de serie om de oogststroom en de machineaandrijving te optimaliseren.

De CLAAS JAGUAR veldhakselaars die vandaag op de markt zijn, zijn het resultaat van meer dan 50 jaar ervaring in het veld en feedback van klanten sinds de lancering van de eerste modellen, met een productievolume van meer dan 46.000 eenheden. Voor CLAAS betekent dit erfgoed ook de verplichting om voortdurend te verbeteren om zich voor te bereiden op de toekomst, zijn technologisch leiderschap te behouden en zich te richten op totale klantgerichtheid. In lijn met deze richtlijnen heeft CLAAS een hele reeks innovaties ontwikkeld voor de JAGUAR 900-serie, die nu klaar zijn om op de markt gebracht te worden om klanten nieuwe winst op het gebied van efficiëntie, winstgevendheid en comfort te bieden met hun hakselaars. Feedback van klanten die de pre-productiemodellen onder moeilijke omstandigheden hebben getest, bevestigt de indrukwekkende toegevoegde waarde die de nieuwe technologische oplossingen bieden.

V-FLEX rotor voor JAGUAR 900 modellen: een veelzijdige, toekomstbestendige oplossing

De volledig nieuwe V-FLEX rotor markeert een echt keerpunt in de technologische evolutie van rotoren voor hakselaars. Als optioneel alternatief voor de V-MAX-rotor biedt het nieuwe ontwerp ongekende configuratiemogelijkheden wat de keuze van messen betreft. Uitgerust met de nieuwe V-FLEX messen zet de rotor nieuwe standaarden op het vlak van stille werking en lange levensduur van de messen. Het garandeert ook zeer hoge doorvoersnelheden en een nog betere silagekwaliteit.

Tot nu toe vertrouwden de CLAAS JAGUAR veldhakselaars op beproefde oplossingen: de V-CLASSIC rotor voor de JAGUAR 800 en de V-MAX rotor voor de JAGUAR 900/900 TERRA TRAC. Bij deze twee oplossingen komt nu een derde, de V-FLEX rotor, die als optie verkrijgbaar is op de JAGUAR 900/900 TERRA TRAC modellen. Dankzij het nieuwe, geoptimaliseerde V-hoekprofiel en de nieuwe V-FLEX messen haalt deze rotor een hogere verwerkingscapaciteit dan de andere modellen, met een lager geluidsniveau en een betere bedrijfszekerheid. Hij zorgt ook voor een veel gelijkmatigere gewasstroom, vooral vanaf een snijlengte van 12 mm. Dankzij de grotere sterkte van de messen en hun driepuntsbevestiging is de rotor veiliger te bedienen, wat bijdraagt aan een verdere verbetering van de silagekwaliteit. Al deze verbeteringen hebben ook invloed op de efficiëntie van de machines, met een nog lager verbruik per ton kuilvoer.

De V-FLEX rotor is verkrijgbaar in vier versies met 20, 24, 28 of 36 messen. Voor nog meer snijlengteopties kan het aantal messen worden gehalveerd of verdrievoudigd. Er zijn ook halve messen verkrijgbaar. De V-FLEX 36 versie kan bijvoorbeeld worden uitgerust met 36 messen (volledige set), 12 messen (volledige set gedeeld door drie), 18 messen (volledige set gedeeld door twee) of een nieuwe set van 36 halve messen om de snijlengte te verdubbelen voor een optimale gewasstroom en maximale snijkwaliteit. Dankzij alle aangeboden configuraties bieden de V-FLEX 20, 24, 28 en 36 rotoren een ongekende reeks snijlengtes, van 3,5 mm voor de kleinste tot 53 mm voor de grootste, wat een veelheid aan toepassingen mogelijk maakt. Voor maïs kunnen alle rotors gecombineerd worden met een MCC CLASSIC, MCC MAX of MCC SHREADLAGE gewasscheider.

Nieuwe V-FLEX messen: minder slijtage voor langere levensduur

De nieuwe V-FLEX rotormessen, gepatenteerd door CLAAS, staan onder een hoek van 10 graden ten opzichte van het tegenmes om het product uiterst nauwkeurig en vloeiend te snijden. De messen worden beschermd door een speciale 23 mm dikke coating, waardoor ze extreem slijtvast zijn en de tand des tijds kunnen weerstaan in alle gangbare silagegewassen. In termen van opbrengst, dankzij hun aanzienlijk langere levensduur, helpen de messen de productiekosten van de silageketen voor boeren en loonwerkers te optimaliseren. “Dankzij hun unieke eigenschappen zijn de V-FLEX messen momenteel de sterkste messen die op de markt verkrijgbaar zijn,” zegt Stefan Look, productmanager voor zelfrijdende veldhakselaars bij CLAAS Harvesting Machinery in Harsewinkel. “Voor onze klanten betekent dit dat ze langer kunnen werken met messen die altijd perfect scherp zijn. De tijd die wordt bespaard bij het monteren van de rotor, in combinatie met de langere levensduur van de messen en het lagere geregistreerde brandstofverbruik, dragen niet alleen bij aan de verbetering van de prestaties en efficiëntie van onze JAGUAR veldhakselaars, maar ook die van de silageketen als geheel.”

Ventilatiewiggen vastgenageld aan de messen zorgen voor een gelijkmatige gewasstroom. V-FLEX messen zijn verkrijgbaar in twee versies (maïs en gras). Elk mes wordt op zijn slijtvaste steun bevestigd met drie schroeven en drie klemringen (halve messen: twee schroeven en klemringen). Dankzij de vooraf gedefinieerde positie van de messen op de rotor kunnen ze snel worden vervangen, zonder dat ze hoeven te worden bijgesteld ten opzichte van het tegenmes.

Wat het slijpen betreft, heeft CLAAS ook het besturingssysteem opnieuw ontworpen om het nog gebruiksvriendelijker te maken voor de operator. Naast de functies “messenslijpen” en “tegenmes instellen” is er een extra functie die het werk van de operator nog eenvoudiger maakt. De combinatie van messenslijpen en tegenmesinstelling kan in slechts één minuut worden ingesteld op vooraf gedefinieerde slijpcycli, door een vinger op de CEBIS te leggen. De sensorgestuurde afstelling van het tegenmes is ook verder geoptimaliseerd. Voor alle bewerkingen heeft de machinist nu een statusweergave op de CEBIS, die de duur van de bewerking, de toestand van de messen en de volgorde van de functies aangeeft. Hierdoor kan de machinist beter anticiperen wanneer de machine tot stilstand komt en wachttijden optimaal benutten. Zoals voorheen worden vooraf gedefinieerde slijpintervallen berekend als functie van tijd of intensiteit op basis van de door de QUANTIMETER geregistreerde doorvoerwaarden.

CLAAS vonkbruggen: groter snelheidsbereik en betere toegankelijkheid

Het CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC) concept, weerspiegeld in de benamingen MCC CLASSIC, MCC MAX en MCC SHREDLAGE, biedt al jaren een ongekende reeks modellen en uitvoeringen voor de intensieve verwerking van plantenresten en graan, van short-cut via long-cut tot de extra lange snede van het SHREDLAGE®-proces. Voor de MCC CLASSIC hakselaar met zaagtandprofiel en het MCC MAX model met snij- en scheereffect dankzij cirkelsegmenten van een nieuw ontwerp, is het snelheidsverschil verhoogd met 30 tot 40% voor een intensievere conditionering van het graan. De MCC CLASSIC hakselaar is ook verkrijgbaar met 190 fijne tanden (optie) voor kleine granen zoals sorghum.

De serviceruimte voor het installeren en verwijderen van de stroscheider is vergroot om het ombouwen van de machine te vergemakkelijken. Resultaat: een snellere ombouw van de machine voor gebruik in verschillende oogsten.

Parametrisatie van strooikwaliteit: CSPS-analyse op smartphone via CLAAS connect

De CSPS-waarde (Corn Silage Processing Score) is een essentiële indicator voor het meten van de verstrooiingskwaliteit van graan. Tot nu toe kon deze waarde alleen in het laboratorium worden bepaald. Nu biedt CLAAS boeren en loonwerkers een gloednieuwe oplossing die het mogelijk maakt om de CSPS-waarde in slechts enkele minuten te bepalen, direct in het veld, tijdens het inkuilen. Deze oplossing heeft de vorm van een applicatie die toegankelijk is via het CLAAS connect platform.

Om de waarde te berekenen, neemt de boer simpelweg een liter kuilvoer en verdeelt dit in monsters op een blauwe DIN A4 plastic tray die wordt meegeleverd in de meetkit. Deze monsters worden vervolgens gefotografeerd met een smartphone. Zodra de beelden voor evaluatie naar een server zijn gestuurd, ontvangt de boer binnen een paar minuten de resultaten op zijn telefoon, zodat hij de vonkbruginstellingen direct in het veld kan aanpassen. Deze oplossing maakt het mogelijk om op een gestructureerde manier de gewenste of gevraagde kwaliteit van de conditionering te garanderen, met name tijdens inkuilwerkzaamheden die worden uitgevoerd door onderaannemers, in overleg met de klant.

PICK UP 300: geoptimaliseerde gewasstroom en minder verliezen

De PICK UP 300 vijzel heeft niet alleen de geometrie van het centrale deel geoptimaliseerd, maar is ook uitgerust met vier ten opzichte van elkaar verschoven toevoerbladen. Het resultaat is een nog homogenere gewasstroom, wat een positief effect heeft op de opbrengst van onze JAGUAR’s. Vlakke of getande messen kunnen eenvoudig worden vervangen.

Het stofbeschermingsnet bedekt nu de volledige breedte van de PICK UP. Het resultaat is minder verstopping van de rotor- en invoerbehuizingen en minder vervuiling van de zeef van de machine, evenals minder verliezen bij fijne producten of luzernebladeren. De brede mazen van het net zorgen er echter voor dat de bestuurder een uitstekend zicht heeft op de gewasstroom vanaf de bestuurdersstoel. Het eendelige stofnet kan eenvoudig worden teruggeklapt voor eenvoudig onderhoud.

ander nieuws in het kort

  • Een nieuwe Carraro achteras met een draagvermogen van 9 ton en 10-gaats velgen maakt het mogelijk om vierwielaandrijving onder belasting te activeren op de POWER TRAC versie. Bovendien kan de spoorbreedte van de standaardas en die van de POWER TRAC 4WD-transmissieas met 460 of 620 mm worden verbreed met behulp van spacers en trekstangverlengstukken.
  • Met een dubbele klik op de CMOTION voorwaartse hendel kan de bestuurder eenvoudig de functie “automatische aanhangwagenwissel” activeren voor het automatische vulsysteem AUTO FILL. De uitwerpdop neemt dan automatisch een vooraf ingestelde positie in, zelfs op volle snelheid, zodat de oplegger tijdens het oogsten kan worden gewisseld met minimale verliezen en maximaal comfort voor de bestuurder van de veldhakselaar en de bestuurders van de transportwagen.

Overzicht van nieuwe producten :

  • Nieuwe V-FLEX rotor voor JAGUAR 900 / JAGUAR 900 TERRA TRAC aangeboden als optie ter vervanging van de V-MAX rotor voor nog meer veelzijdigheid
  • V-FLEX messen: maximale duurzaamheid dankzij een 23 mm slijtvaste coating en zeer nauwkeurig snijden in alle kuilgewassen dankzij een nieuwe geometrie met een snijhoek van 10°. Aanzienlijke verlaging van het geluidsniveau in combinatie met een verbeterde silagekwaliteit
  • Geoptimaliseerd beheer van slijpcycli en afstelling van het tegenmes; beide bewerkingen kunnen in volgorde worden uitgevoerd om stilstand verder te verminderen
  • Fabrieksinstelling van snelheidsverschil tot 40% voor MCC CLASSIC en MCC MAX-snijmachines en de nieuwe MCC CLASSIC-snijmachine met fijne tanden (optioneel) voor bijvoorbeeld silage van sorghum
  • Groter onderhoudsgebied voor een snellere en handigere vervanging van de vonktandmodule
  • CSPS-analyse via een applicatie op het nieuwe CLAAS connect-platform: beoordeling van de graanconditioneringsgraad in slechts enkele minuten tijdens het oogsten met behulp van een digitale tool om de instelling van de gewasscheider te optimaliseren.
  • Herontworpen PICK UP voor een gelijkmatigere gewasstroom en lagere piekbelastingen dankzij een nieuwe vijzel met vier bladen
  • Nieuwe Carraro-achteras met lastgeactiveerde 4WD-transmissie en 460 of 620 mm spoorbreedte-opties
  • Nieuwe functie “automatisch wisselen van aanhanger” die kan worden geactiveerd door dubbel te klikken op de CMOTION voorwaartse hendel, voor comfortabel wisselen van aanhanger met minimaal tijdverlies bij het verplaatsen van het gewas.