LEMKEN Solitair ST: een zaaimachine op maat voor grote bedrijven

21 oktober 2024

De nieuwe Solitair ST van LEMKEN is de ideale oplossing voor landbouwers die willen zaaien met maximale flexibiliteit, efficiëntie en een hoge verwerkingscapaciteit. Deze zaaimachine is speciaal ontwikkeld voor grote landbouwbedrijven in Duitsland en daarbuiten en tilt precisielandbouw naar een nieuw niveau. Deze innovatieve zaaimachine met zijn moderne ontwerp voldoet aan alle eisen, van zaaien […]

De nieuwe Solitair ST van LEMKEN is de ideale oplossing voor landbouwers die willen zaaien met maximale flexibiliteit, efficiëntie en een hoge verwerkingscapaciteit. Deze zaaimachine is speciaal ontwikkeld voor grote landbouwbedrijven in Duitsland en daarbuiten en tilt precisielandbouw naar een nieuw niveau.

Deze innovatieve zaaimachine met zijn moderne ontwerp voldoet aan alle eisen, van zaaien op ploegen tot zaaien op stoppels. Het combineert verschillende bewerkingen in één werkgang en kan verschillende componenten verdelen. Met een werkbreedte van 12 meter en een keuze aan frontaanbouwwerktuigen is het een machine met hoge prestaties.

Om optimale omstandigheden te creëren voor dubbele schijvenkouters kan de Solitair ST worden uitgerust met een reeks verschillende werktuigen. Als de voorste rijen enigszins moeten worden verdicht om de vorentopsluiting te verbeteren, is de kunststof Trapezewals het werktuig bij uitstek. Als het zaaibed geëgaliseerd en verder verkruimeld moet worden, is een rij egalisatietanden voldoende. De gegolfde schijven die als voorwerktuig worden gebruikt, maken de grond precies voor de OptiDisc-openerschijven los. In het gebied van de zaaivoor wordt fijne grond dus bevorderd voor een optimale plaatsing van het zaad. Tegelijkertijd zorgt de gerichte opening van de voorwaartse sleuf alleen vóór de zaaimachinekouters ervoor dat het zaaibed wordt voorbereid op een manier die water bespaart.

Praktisch te vullen

Het Solitair ST-concept biedt nog veel meer voordelen. Zo is de dubbele druktrechter verkrijgbaar in twee varianten: één met een volume van 6.000 liter dat gelijkmatig is verdeeld over twee trechters, of de variant van 7.000 liter die is verdeeld in 3.000 en 4.000 liter. De kunststof trechter in combinatie met het modulaire doseersysteem heeft als voordeel dat het hele systeem bestand is tegen meststoffen. De openingen van 600 mm zijn voorzien van een schroefdeksel en een zeef voor de container en kunnen eenvoudig en veilig worden gevuld.

Perfecte dosering en positionering

Vanaf de basisversie is de Solitair ST uitgerust met vier doseereenheden per halfhopper, die elk een zaadverdeler voeden. Dit maakt het mogelijk om zelfs in de basisversie een handmatige deelbreedteschaar te gebruiken. Tegelijkertijd vormen de vier modulaire doseereenheden de basis van het single-shot systeem met twee verschillende componenten.

De vier verdeelkoppen die direct boven de OptiDisc kouterbalk zijn geplaatst, zorgen voor een optimale zijdelingse zaadverdeling. De kouterbalk, met zijn dubbele, parallellogramvormige koutergeleiding en herbevestigingswielen, scoort punten door het zaad of de kunstmest te positioneren met een rijafstand van 12,5 cm of, als optie, 16,7 cm. Het koutersysteem is verkrijgbaar met de OptiDisc H hydraulische versie (tot 70 kg kouterdruk) of de OptiDisc M mechanische versie (tot 45 kg kouterdruk). Kouterdruk en zaaidiepte kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Dit betekent dat het zaad altijd op exact dezelfde diepte wordt gestort, zelfs bij hoge rijsnelheden en op oneffen grond. Het volgende perswiel drukt het zaad naar beneden, waardoor het snel en gelijkmatig opkomt.

Hoe groter de werkbreedte, hoe belangrijker het is om zich aan te passen aan de contouren van het landbouwperceel. Om dit te bereiken is de kouterbalk verdeeld in twee secties die met een centraal deel aan elkaar zijn bevestigd. Aan de rand van het veld wordt de kouterbalk opgetild en rijdt hij op zijdelingse steunwielen, waardoor hij snel kan draaien en de apparatuur wordt beschermd.

De nieuwe Solitair ST zal vanaf de herfst van 2025 in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn en de serieproductie start in 2026.